Nov 11, 2015

TIPS PERCUTIAN KE VIETNAM - HO CHI MINH

Bismillahirrahmanirrahim.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Salam seme


Kali ini Budak Kaca Mata nak kongsi tips dan pengalaman semasa bercuti ke Vietnam - Ho Chi Minh  bila dapat melihat tempat orang adalah merupakan pengalaman berharga...

Tips Perancangan percutian ke sesuatu tempat sangatlah penting, sebelum merancang sesuatu percutian terutama keluar negara (oversea) kita haruslah buat research serba sedikit dulu tempat yang kite hendak pergi tu supaya masa dan aktiviti yang diperuntukkan dapat digunakan dengan penuh berhemah

Tapi korang semua jangan risau...
 
.... dun worry BKM ada seorang pakcik ni yang sangat pemurah dalam berkongsi ilmu berkaitan percutian... siapa lagi kalau bukan Uncle Goo

Nak tahu siapa tu Uncle Goo



dia tak lain dan tak bukan Uncle Google yeahhh.... 
 (lap u lah Uncle Google) 

Tip Percutian ke Vietnam - Ho Chi Minh (Based on BKM punya experience



1) TIKET

contoh tiket BKM - time ni beli Vietnam Airlines

sekiranya inginkan tiket penerbangan yang murah haruslah rajin buat survey yer..selalunya flight yang rajin buat promosi penerbangan murah adalah AirAsia...lagi bagus kalau korang subscribe email terus kat laman web AirAsia...apa apa promosi tiket murah diorang akan email kt kite...mudah kan... paling best kalau korang guna AirAsiaGo sebab dia ada

 Save up to 31%
Book Flight + Hotel at the same time


Dengan AirAsiaGo korang boleh dapat harga Flight plus Hotel dengan harga yang sangat murah
korang boleh survey awal awal dan terus booking sekiranya ada yang bersesuaian dengan waktu yang korang nak nanti..selain AirAsia korang jugak boleh survey kat Airlines yang lain seperti Malaysia Airlines atau pun Vietnam Airlines.

Untuk percutian kali ni, BKM byk jugak survey flight flight lain dan akhirnya BKM pilih flight ni sebab kebetulan harga tiket die murah untuk hari yang BKM pilih tu...

so harga tiket BKM hanya RM310 return (pergi balik)
harga tiket ini termasuk:-
-  luggage 20 kg (pergi balik)
-  makan (pergi balik)


2) HOTEL

AirAsiaGo.com harga yang dipamerkan adalah harga tiket flight (return) dan hotel bagi 4 hari 3 malam

klik sini
AirAsiaGo

Pastikan hotel telah di booking sebelum terbang ke destinasi pilihan...hotel boleh ditempah mengikut  baget masing masing...korang boleh tempah melalui Agoda.com, Trivago.com, Booking.com, atau pun tak perlu susah payah tempah jer melalui AirAsiaGo terus dapat tiket flight sekali..murah plak tuh..berbaloi baloi.

Kalau nak menginap di Ho Chi Minh, BKM cadangkan cari tempat yang berhampiran dengan bandar yang ingin korang pergi.. yang penting ada wifi, berdekatan tempat membeli belah (shopping) dan tempat makan yang halal.

so hotel yang BKM menginap adalah disini

Mifuki Inn Hotel

sumber gambar: google

31 Le Anh Xuan Street, District 1, District 1 Ben Thanh Market, Ho Chi Minh City, Vietnam
RM240 untuk 4D3N bilik untuk 2 orang

Hotel ini memang terletak di tengah-tengah Bandar Ho Chi Minh
 6 km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat
24 hour front desk
24 hour room service.
Wifi percuma
berdekatan dengan Ben Thant Market
berhampiran dengan kedai kedai makan halal

sangat senang nak mencari tempat makan hanya perlu berjalan kaki tanpa perlu menaiki teksi atau pun bus

Tapi ada banyak je lagi hotel hotel yang korang boleh cari kat area situ...hampir semua harga hotel mampu milik



3) KASUT @ SELIPAR YANG SELESA





kiri: memang stylo tapi kalo tersungkur pun jadi styLOL lah plak nanti
kanan: sport shoes yang ringan dan selesa cantik po cantik kan kan kan


Pastikan pakai kasut atau selipar yang sesuai dan selesa sebab kalau dah bercuti disini kompem memang banyak berjalan kaki.. kang kalau pakai kasut jenis stiletto ada yang tersandar kat tepi jalan nanti



4) DUIT / BANK

sumber gambar:google
Di Vietnam mereka  menerima tiga jenis mata wang iaitu:
a) Dong Vietnam (VND)
b) Ringgit Malaysia (RM)
c) US Dollar (USD)

Jangan tukar di Airport sebab mahal.

Masa BKM berada di sana, BKM banyak gunakan duit Ringgit Malaysia sebab bila BKM beli dalam Ringgit Malaysia lagi murah berbanding menggunakan Dong Vietnam. BKM tukar duit Dong dengan USD tak banyak pun. USD guna masa nak bayar trip ke Chu Chi Tunnel jer...lain lain majority RM dengan Dong.

BKM cadangkan kalau nak tukar duit kat money changer, pergi yang dekat KL Sentral dengan kat Mid Valley. BKM dah banyak buat survey dan perbandingan dengan tempat-tempat yang lain, sini antara yang murah skit.

Satu lagi tips nak bagitahu...kalau korang jenis lambat nak buat kira kira bila nak beli barang atau pun nak pastikan harga dia tak mahal berbanding di Malaysia, BKM cadangkan korang guna aplikasi ni...Seyes Aplikasi ni sangat berguna bukan saje kat Vietnam ni tapi kat mana mana negara - negara yang korang gi bercuti

Haaaa nak tahu aplikasi apa

Inilah dia

Aplikasi XE Currency sangat sangat berguna bila kita nak baget untuk beli sesuatu barang dan buat kira-kira...aplikasi ni memang feberet BKM bila pergi oversea



korang nak download boleh klik link kat bawah

Google Play for Android User

IOS for iPhone User


5) UNIVERSAL TRAVEL ADAPTER PLUG

sumber gambar: google

Bagi yang ingin bercuti keluar negara, ini adalah salah satu barang yang tersangatlah penting!!
 Belilah Universal Travel Adapter Plug sebagai contoh Vietnam nie plug diorang lain sikit...

Vietnam plug

BKM bernasib baik sebab last year punya dinner company..BKM dapat gift Universal Travel Adapter so tak payah beli dah...

Kegunaan plug ini supaya senang nak cas handphone dan kamera, selalunya BKM akan bawak adapter ini sekali dengan plug extention yang panjang tu supaya senang tak berebut plak nanti..ramai ramai ley pakai sekali..jimat kan


6) TRANSPORT

sumber gambar:http://www.vietnamonline.com/transport/taxi.html

Kalau korang pergi sendiri tanpa menggunakan travel agent jadi transport yang perlu korang cari ialah Teksi bermeter. BKM naik Teksi Van Bermeter yang diamek dari airport, disebabkan kami berlima so cukup cukup muat sekali dengan barang barang kitorang. Dekat sini bila lalu tol walaupun kita naik teksi tapi duit tol kita yang bayar...pelik kan tapi benar hahaha. Harga VND 50,000 atau RM9.70. Kitorang tong-tong duit antara lima orang...so oklah tu jimatlah jugak...




 ada beberapa kawan BKM yang dah pernah pergi Vietnam cakap kalau dah sapai sana jangan cuba naik beca diorang sebab nanti kene caj harga cekik leher...


7) MAKANAN


kiri sumber gambar: deqnoor.com
kanan sumber gambar: dairymama.com


Sesetengah hotel telah sediakan sarapan pagi termasuk bayaran sewa hotel. tetapi disini korang kena berhati-hati dengan makanan di hotel takut tidak halal...macam BKM dapat breakfast pagi so dah jimat skit duit belanja kat sini sebab makanan halal kat sini mahal... breakfast pagi kitorang makan roti dengan telur bungkus je.. kat Ho Chi Minh ni senang je nak dapat makanan halal..pergi jer kat Malaysian Streets...kompem ada makanan halal tapi korang kene ingat sini makanan halal mahal...contoh nasi goreng biasa boleh cecah RM12 tau....kalau nak jimat BKM cadangkan sediakan stok meggi, biskut, roti sepanjang berasa disana... bawak secukup rasa je..jangan banyak banyak sangat nanti terlebih luggage plak...

Antara kedai makanan halal yang ada

Kedai makan Hajah Basiroh
Kedai Halal Amin
Kedai Warung- siap ada logo 1 Malaysia



8) SHOPPING

Ben Than Market

Tempat paling popular shopping di Ho Chi Minh tak lain dan tak bukan ialah Ben Than Market, night market.Ada beratus ratus jenis kedai kat dalam tue. Korang mesti pening kepala punyalah. Korang kene pandai tawar menawar sebab kalau dia nampak kita macam tak tahu atau macam blur die boleh tekan harga tinggi nanti kita pulak yang rugi...satu lagi kalau dah tawar menawar pastu dia dah bagi harga kita nak kemudian kita tak nak beli haaaaa korang kene hati hati nanti diorang bising bising mencarut dalam bahasa diorang...cara diorang marah dah macam samseng gengster..takut juga BKM masa tengok hari tu penjual bergaduh dengan pelancong...


9) UBAT UBATAN

sumber gambar: google


Antara ubat yang selalu BKM bawak

Panadol
Gaviscon (untuk gastrik)
Balm Panas (untuk lenguh lenguh kaki/pening/gatal)
 Cool Inhaler (hidung sumbat/hilangkan loya mual atau pening)

Pastikan korang sihat ketika berada di Airport sebab kalau korang tak sihat nanti kena tahan kat Airport. BKM dah dengar banyak cerita pasal Airport Vietnam ni, nanti kena bayar denda dalam kadar yang mahal.
Ingat tak kes rakyat Malaysia kena tahan sebab anaknya sakit..BKM ada terbaca dekat blog MazidulAkmal...
Imigresen Vietnam memang ketat.

satu lagi BKM juga pernah terbaca yang berkaitan barang hiasan keychain peluru atau kereta peluru hiasan di Chu Chi Tunnel diorang cakap baik dibuangkan atau tak payah beli. Nanti beg kena tahan pastu barang tu kene buang...membazir je beli...tapi pelik dah tahu tak boleh dibawak keluar dari negara diorang kenapa jual ek....hari tu cadang nak beli juga tapi xberani tak mau amek risiko kat negara orang ni...

rasanya cukup setakat ini dulu tips yang ada...nanti ada masa BKM update lagi yeaahhh

Next Entry
panda 54 Pengalaman Percutian Ke Ho Chi Minh Vietnam 4 hari 3 malam dengan kos RM600 seorang



28 comments:

Anonymous said...

Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative.
I am going to watch out for brussels. I'll appreciate if you continue this
in future. Lots of people will be benefited from your writing.
Cheers!

My webpage max ammo cheats tool

ros nordin said...

usefull tips ni. tq sharing ash :)

Aisya Azman said...

awak kena tag! dah buat entry nanti bagitau ya?!

nurul harnani kasmari said...

Wow. Good tips ash. One day bole pergi vietnam.

Anonymous said...

I am really inspired with your writing abilities and also with the structure on your
weblog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself?
Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to
look a great weblog like this one nowadays..
My web page - agence web maroc

Anonymous said...

slm sis bkm..klu bwa duit contohnya rm1000 la kan..brpa yer kita nk tukar usd dan dong..kena tukar brpa rm ke dong?

izahremy said...

slm sis bkm..klu bwa duit contohnya rm1000 la kan..brpa yer kita nk tukar usd dan dong..kena tukar brpa rm ke dong?

Masenah Muhi said...

Klw dr Vietnam erpot tue,ader xkena byr tag mcm kd indon tue,kkw kd indon ken byr tag,mahal lak tue

budak kacamata said...

hiiiii sory lmbt reply...akhir tahun hingga ke awal tahun ni bizi biasalah kan keje bawah org mmg camtuh kan T_T

jawapan utk izahremy:
kalau bawah seribu usd just tukar skit je sekadar utk byr tambang tour guide ke cuchi tunel je sbb yg lain cam mkn n beli brg brg better guna rm dgn dong...so cdgn ash

USD tukar RM250
Dong tukar RM400
RM biarkan RM350

itu just cadangan jer..terpulang pada anda

yeahhh chilll ^_^

budak kacamata said...

Masa pengalaman BKM kt vietnam airport ritu takdelah plak kene byr tag.....

melancong_murah _baloi said...

Salam pelancongan dari kami melancong murah baloi ><
Kami menyediakan pekej melancong ke Ho Chi Minh, vietnam, Korean, China dll dgn harga yg berbaloi dan diyakini.

Anda berminat? sila hubungi

017-5367426 (insyirah)
Fb : melancong murah baloi
IG : melancong_murah_baloi

Terima kasih :)

Kimmie Kimmie said...

terima kasih kongsi pengalaman dan tips ni. Sy tgh plan nak pergi bercuti ke Vietnam ni :)

Anonymous said...

info menarik.. tq share..Nak tnya.. kalau teksi dari airport ke ben thant market, hotel chrg usd15.. berbaloi tak

Anonymous said...

BKM kalau hotel dia fix tak kalau bilil 2org mmg kene 2org ke..mana la tau blh extra masuk 3kan..hehe

Anonymous said...

BKM kalau hotel dia fix tak kalau bilil 2org mmg kene 2org ke..mana la tau blh extra masuk 3kan..hehe

ReDiculousLy said...

salam...tq for sharing info... :)

Anonymous said...

Thanks a lot...sy plan nk bw ank 2thn...ok ke klu tanpa guna agent..?

Anonymous said...

Sy pg bln dpn ke hcmc..tp bwk ank 2thn..elok gamble @ ambil agent.
?

Anonymous said...

saya menyediakan perkhidmatan trip shoping dan memborong ekonomi di guangzhou china.Lagi masyuk daripada negara2 asea. Berminat boleh whatsapp 0179893635.Tempat terhad.

Anonymous said...

saya menyediakan perkhidmatan trip shoping dan memborong ekonomi di guangzhou china.Lagi masyuk daripada negara2 asea. Berminat boleh whatsapp 0179893635.Tempat terhad.

abg mee said...

betui ke murah ni.
bgi lah clue sikit .murah camna

pakej percutian vietnam said...

Kami ingin berkongsi Pakej Percutian Vietnam dengan harga SUPER MURAH di OhTravel. Dapatkan pakej ini dengan harga serendah RM499 termasuk Hotel 3 Bintang, Lawatan, Shopping, Tour Guide / Driver dan Makanan Halal.

Layari laman web kami untuk maklumat lanjut. Terima kasih ya.

Anonymous said...

hai, nk tyer. if book flight and hotel via airasiago, price for hotel tu just for reservation (mcm deposit) or dah include cost penginapan? and tau tak document apa yg kena tunjuk once smpi kt hotel as a proof yg kte ada booked? :)

sarah said...

salam, nk tyer, if book flight and hotel via airasiago, total amount tu utk flight and hotel, so kalau hotel tu, just for reservation(mcm deposit) or dah include full cost tuk penginapan sepanjang kt sne? and tau tak document apa kena tunjuk once smpi hotel as a proof yg kte dah booked? :)

Azie Make Up said...

sis ada duit dong lebih x.. jual kat saya.. tgh cari small change sblm kesana.. tuk stanby wet taxi

Anonymous said...

Tadalafil Online Us Pharmacy Cheap Viagra Levitra Cialis Does Amoxicillin Cause Increased Thirst Zithromax Dosage For Strep Where Can I Buy Cipro In Uk Erythromycin Price In Las Vegas [url=http://byuvaigranonile.com]viagra[/url] Cephalexin Nephrotoxicity Cialis Prices Online Mutuabile Comprare Propecia Generico Priligy Farmacias Cialis Para Mujeres

Anonymous said...

[url=https://www.viagrapascherfr.com/]Click here![/url]

Anonymous said...

301 Moved Permanently
[url=https://www.viagrapascherfr.com/]Show more![/url]