Oct 11, 2015

THE UGLY DUCKLING

Bismillahirrahmanirrahim.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Salam seme

Kenapa tajuk entry kali ini THE UGLY DUCKLING...
 
BKM nak cerita perkara berkaitan dengan Jangan Putus Asa Don't Give Up 
Masa zaman persekolahan BKM dulu dulu... BKM seorang yang gemuk (tapi tidaklah terlalu gemuk) dan seorang yang gelap... bila BKM bagitahu kekawan yang BKM memang gelap ramai yang tidak percaya dan cakap yang BKM sengaja mengada gada kan cerita...tapi tak...BKM bukan seorang Drama Queen tapi itu adalah hakikat sebenarnya...
BKM dulu selalu merasa sangat rendah diri walaupun BKM dalam kategori tinggi lah jugak bagi seorang perempuan.. Level Confident dalam diri tersangatlah rendah...BKM selalu rasa tersisih... dalam adik beradik BKM selalu rasa BKM lah paling tak pandai sekali... masa semua abang abang dan kakak dapat masuk Universiti...BKM tak terpilih walaupun untuk panggilan kedua... BKM sangat kecewa... BKM selalu merungut "kenapa aku tak pandai macam yang lain.. kenapa aku tak putih macam yang lain...dan macam macam lagi lah BKM merungut... BKM dulu kuat menangis orang pagil cengeng...sebab tu BKM pakai spek mata tebal... rasa down jer nages down jer nages nages jer down...cam gitu lah lebih kurang... tapi BKM sabar je... Berkat dari kesabaran dan juga kuat cengeng tu tak putus asa apply sana sini untuk sambung belajar (masa ni hati semangat giler nak belajar sebab tengok abang kakak semuanya sambung Uni)..akhirnya berjaya dipanggil untuk menyambung pengajian walaupun bukan di Universiti Tempatan tapi BKM terpilih untuk masuk ke Kolej Profesional Mara Melaka (KPMM)... BKM bersyukur dapat sambung belajar kat sini sebab disinilah titik permulaan pengajaran berkaitan kehidupan dan segalanya... BKM bangga dapat belajar sini sebab Kolej ini tajaan sepenuhnya oleh pihak MARA ini bermakna BKM belajar DiPloma dengan FREE PERCUMA dan siap diberi elaun lagi...kalau nak citer pasal KPMM ni rasanya seminggu pun belum tentu habis...dipendekkan cerita..BKM just nak bagitahu Jangan Mudah Putus Asa dan Teruskan berusaha dan Jangan Mengalah..serta banyak bersabar...
Sebabnya setiap apa yang berlaku ada hikmahnya yang kita tidak nampak... apa yang BKM ceritakan ini juga untuk peringatan kepada diri BKM juga ..sebab kekadang BKM sendiri pun lalai dan terus berputus asa..
BKM just nak kongsi pengalaman BKM kepada yang pernah senasib dengan BKM..yang selalu dibuli...diejek..rasa rendah diri...
Dulu BKM gelap sangat (Gelap sebab terlebih ikut DNA Abah..Abah kulit memang gelap ini kisah benar..adik beradik yang lain untung sebab terlebih DNA Mak..Mak kulit cerah) .. Abang BKM suka ejek bila ada musim perayaan deepavali mesti dia cakap tu hari raya ko..pergi sambut gih... 
kalau diperhatikan gambar no 3 tuh nampak sangat muka tepek bedak tebal sekati untuk bagi muka nampak cerah sapai xsekata nampak ada kawasan yang gelap disitu T_T


BKM dulu gemok...berat BKM cecah 73kg kalau tak silap...tapi sekarang dah berjaya turunkan berat sebanyak 11kg dalam masa 6 bulan lebih so sekarang dah tinggal 62kg... so sekarang tinggal lagi 7kg more to go yuhuuu...
 
walaupun ada lagi yang lebih hebat dapat turunkan berbelas atau berpuluh kilo berat tapi saya tetap bangga dengan diri sendiri sebab berjaya juga turun walaupun tak capai target lagi...usaha tangga kejayaan


BKM selalu rasa diri BKM buruk..sebab masa belajar dulu BKM pernah kene ejek sebagai katak..mungkin disebabkan mata BKM yang besar dan hampir tersembul keluar... dan ada lagilah macam macam ejekan... BKM juga pernah kene reject hanya sebab BKM cakap BKM minat orang tu..huwaaaa sedeh bila imbas kembali...
so untuk mengelakkan rasa segan BKM terus ikutkan jer flow dah diorang ejek BKM katak ..BKM terus bertukar MizzFrogyCute terus lekat nama kat fesbuk camgitu sampailah sekarang
TIPS MELINDUNGI KEKURANGAN DIRI


BKM tak bijak...tak pandai...result belajar masa keluar Uni dulu memang tak semegah cuma dapat tamatkan pengajian jer...BKM siap repeat paper dan repeat sem... tapi syukur alhamdulillah rezeki Tuhan beri ... BKM tak menganggur lama...tiga bulan lepas abis belajar dapat panggilan kerja..mungkin juga BKM jenis tak memilih kerja..mana mana yang panggil BKM pergi jer walaupun ditawarkan dengan gaji rendah sebab BKM fikir kumpul pengalaman dulu...


Walaupun masih banyak lagi kekurangan dalam hidup ini...tapi BKM cuba untuk berfikiran positif walaupun kekadang ianya sukar...maklum je lah kita hanya manusia biasa...


Kesimpulannya

Walaupun kamu rasa kamu buruk...kamu sebenarnya cantik..kalau hati kamu bersih...Nak cantik macam Nora Danish atau UqashaSenrose memang tak boleh lah sebab diorang memang dilahirkan cantik dan campuran... jadi kita yang pior melayu tulen ni kene sabar...zaman sakarang banyak benda boleh digunakan untuk kelihatan cantik...bila hati cantik..luaran terus jadi terlebih lebih cantik...

Kalau kamu rasa kamu gemok...itu jangan risau...ada macam macam cara boleh untuk mengurangkan berat badan...tapi kenalah gunakan cara yang betul...jangan makan benda yang bukan bukan...ada tips tips dia untuk kurangkan berat badan dan inchloss ni..yang penting hati kene kuat..hati kene tabah dan jangan MALAS...

Kalau rasa kurang pandai, jangan rasa sedih...setiap orang diberikan kelebihan masing masing yang tersendiri...walaupun BKM sendiri rasa takde kelebihan tapi jadikan takde apa apa itu kelebihan anda hihihi...pandai itu bukan merujuk pada pelajaran jer...pandai dalam membuat keputusan atau pandai dalam menguruskan kehidupan pun dikira pandai juga...


Semoga kita semua mempunyai motivasi diri untuk tingkatkan keupayaan diri
Don't Give Up
Keep it Up
Ganbatte Kudasai
Usaha Tangga Kejayaan
Syukur Selalu
- bye -
BUDAK KACA MATA by ASH_ASRAH






panda 63


5 comments:

PeRdU cINta said...

Berkat usaha...sabar...alhamdulillah hari ini BKM boleh tersenyum..yeyyy..

amira faqihah said...

BKM yang dulu bukanlah yang sekarang ;D

eima said...

semoga entry ni dpt memberi motivasi kat diorg luar sana ... dongibab ...

ubai ismail said...

wah, tahniah !! ^_^

Anonymous said...

Very good site you have here but I was curious if you knew of any community
fforums that cover the same topics talked about in this article?
I'd really like to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable individuals that share the same interest.
If you have any recommendations, please let me know.
Thanks a lot!

My blog: Rise Of Darkness Cheats