Sep 7, 2015

MOVIE REVIEW : ATTACK ON TITAN LIVE ACTION THE MOVIE - PART ONE


Bismillahirrahmanirrahim.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Salam seme

Tadi petang Budak KacaMata pergi Mid Valley cadang nak singgah MPH sebab nak sambar beberapa buah buku...BKM memang suka buku..tapi abis baca tuh tak tahu lah bila sebab masih belajar bertatih lagi nak membaca huhuhu
panda 36

Tertibe kaki nak singgah Speedy Video, terus ternampak DVD movie ni Attack on Titan : Live Action Movie Part One. Ikutkan nak pergi tengok kat wayang...tapi alang alang dah ada DVD ni so sambarlah... BKM baru abis tengok movie ni so nak buat review sikit pasal citer ni.






Apabila membuat research dengan pakcik Google, BKM terkejut apabila banyak anak-anak muda sebenarnya yang amat teruja untuk melihatnya (terutama yang kaki otaku & kaki anime). Rupa-rupanya ia adalah manga yang sangat terkenal bertukar kepada siri anime dan sekarang ke live action. Mungkin mereka mahu melihat bagaimana cerita itu akan diterjemahkan ke dalam filem dengan pelakon secara live action. 










Okey kembali kepada sinopsis filem ini


Filem ini adalah tentang dunia yang dystopian (A dystopia is an imaginary community or society that is undesirable or frightening. It is translated as "not-good place" - wikipedia). Seratus tahun yang lalu, Titans (raksasa berupa seiras manusia yang besar) tiba-tiba muncul dan  telah hancurkan kebanyakan umat manusia. Untuk menghentikan kemaraan mereka, manusia membina Tembok Dinding Konkrit yang tinggi untuk melindungi mereka daripada raksasa Titans yang makan manusia untuk keseronokan sehingga satu hari apabila satu Titan Gergasi (kemungkinan ketua dia sebab paling besar antara yang lain) tiba-tiba muncul dan telah membuat lubang  melalui dinding konkrit itu menyebabkan titan titan yang lain menembusi masuk. dan telah membinasakan bandar mereka. Filem ini mempunyai tiga watak utama remaja Eren, Mikasa, Armin. Mereka menjadi tentera untuk melawan dan bertempur dengan raksasa Titan.




Maybe lepas ini, kalau BKM ada masa  BKM nak tengok versi Anime pula untuk buat comparison dengan Live Action..mana satu lagi best untuk ditonton...



Kesimpulannya bagi BKM citer die okey jer..lagi pun adaptasi dari femes manga dari Japan kan kan kan... tp bile BKM try risik khabar dengan pakcik google..rata rata peminat manga ni kecewa...huishhh nasib BKM tak baca manga die tapi terus je tengok movie...kalau tak mesti kecewa jugak kot sebab compare dgn manga mesti kurang sama punyalah...alaaa macam citer Dragonball Evolution Live Action tu...dulu beria beria tak sabar nak tengok yg live action punya dragonball tu, sbb BKM baca manga die kan...sekali dah tengok yg live action punya sangat sangat mengecewakan kot... apa apa pon tak sabar nak tunggu AOT part two untuk tahu kesudahan movie ini...

Keseluruhan Rating filem BKM rasa dari 5 bintang BKM bagi Rating 2.5/5 bintang... weeeeee


  - bye -



BUDAK KACA MATA by ASH_ASRAH


panda 63








3 comments:

Emiryu said...

Uiks...BKM...xbest ke live action?tp if BKM xbc lg manga dier baik bc...best woo...xpn BKM tgk anime dier...puas ati la anime tp xsure lak muvie cmne...

Thanx for the review...tp still rase nk tgk sendri..hehe

FYI, anime dier da lm kuar tp xde sambungan or xjmpe lg hehe...(if BKM nk bole je kasi anime) kikiki...
Manga pn still ongoing...a bit slow la manga dier publish...tu yg xbest tu...

budak kacamata said...

tuhlah memang po selalu yer kalo manga dia memang slow sangat kot...tuh lah cadang nk tengok anime kot...live action die dier BKM rasa ok jer..just biler buat servey kt google banyak yg cam xpuas hati tuh jer..tp bg BKM okey jer hihihihi

Hazim Danial said...

Yang pecah kan finding tu bukab ketua , dia cuma abnormal titan , Ade lagi 5 abnormal titan .