Aug 18, 2015

APA ITU RESUME?

Bismillahirrahmanirrahim.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

Salam seme

Terdetik untuk Budak KacaMata menulis entry ini, puncanya my niece yang baru pas abis belajar bertanyakan pengalaman BKM semasa apply kerja dulu...camne nak buat resume..itu ini bla bla bla dan macam macam lagi lah...nak kata kita ni expert takdelah tapi sekadar berkongsi pengalaman apa yang BKM dah lalui... so kepada bebudak yang baru nak rasa kehidupan mencari pekerjaan jom cikidaut tips ni... panda 53


APA ITU RESUME ?
FResume merupakan butiran peribadi ringkas dalam memohon pekerjaan
FMengandungi maklumat latar belakang, pendidikan, pengalaman dan kemahiran yang dimiliki oleh       pemohon
FDitulis ringkas minimum satu muka surat sehingga maximum empat muka surat


TUJUAN RESUME 
FMemudahkan pihak syarikat menilai diri pemohon
FSebagai bahan promosi diri anda yang lengkap tentang kemahiran, pencapaian, latar belakang,       
      akademik dan pengalaman bekerja (jika ada)

Penyediaan Resume yang berkesan 
Jangan ambil mudah di dalam menyediakan resume anda. Kegagalan seseorang calon untuk menyediakan resume yang berkesan boleh menyebabkan anda gagal dipanggil temuduga. Antara tip-tip penyediaan resume yang berkesan adalah seperti berikut :

Kesilapan dalam penyediaan Resume 
Kebanyakan calon tidak menyedari tentang kesilapan yang sering dilakukan di dalam penyediaan resume. Antara kesilapan yang sering dilakukan ialah :


CONTOH RESUME

~ Good Luck ~ 


PERHATIAN :
MAJIKAN BIASANYA HANYA MELUANGKAN MASA YANG SINGKAT UNTUK MENELITI RESUME ANDA SEPINTAS LALU UNTUK DISENARAI PENDEK SEBAGAI CALON YANG INGIN DIPANGGIL TEMUDUGA.







  - bye -


BUDAK KACA MATA by ASH_ASRAH


panda 63


gambar ehsan google
sumber : buatresume.blogspot.com dan pembacaan sendiri BKM

8 comments:

CikMai said...

Nice tips!

fifie feyca said...

terbaik!

Din Jawa said...

Nice Blog! done follow..jgn lupa untuk follow kembali..heeee

NUR CAHAYA said...

CP pun duk buat resume nih ~ hehe

Singgah dari blog cik lyssa :D

Hasrita Lalik said...

Good Job! Done Follow, please follow back. :)
http://hasritasahaja.blogspot.com/

Eintan Nurfuzie said...

bagus nice entry.. rujukan tuk yg baru nk mengenal apa itu resume

MbahBejo Sakdonyo said...

Budak kaca mata selalu cantik

rubiah kadir said...

resume buat,,tapi duk simpan dlm fail..hahhahha..

jadi lah house wife ..huhu